Monday, August 3, 2009

SKRIN SENTUH PINTAR

Beratnya hanya 135 gram, lebih kecil daripada iPhone. Namun,

ia menyediakan teknologi yang menjadi pilihan pengguna telefon bimbit hari ini.


SEBAGAI sebuah gajet berskrin sentuh berbilang, telefon pintar Palm Pre hadir dengan papan kekunci QWERTY gelongsor vertikal penuh dan aselerometer. Palm Pre yang dilengkapi kemudahan WiFi ini juga disertakan dengan Sistem Pengesanan Global (GPS), Bluetooth 2.1 dan sokongan stereo serta memori simpanan sebesar lapan gigabait.

Dengan paparan seluas 3.1 inci dan beresolusi 320x480, paparan skrin sentuh menjangkaui sehingga ke pusat butang (bahagian gesture). Bahagian ini diwujudkan untuk melancarkan sebarang aplikasi pada gajet ini.

Ia turut dilengkapi kamera 3.0 megapiksel bersama flash LED dan perisian DSP. Gajet yang memiliki sokongan USB 2.0 pada kadar kepantasan tinggi ini juga direka bagi keselesaan tangan pengguna.

Pada berat 135 gram, saiz Palm Pre adalah lebih kecil daripada sebuah iPhone dan telefon bimbit lain yang ada di pasaran ini.

Sistem Operasi (OS) Palm Web sumber terbuka ini membolehkan maklumat dan gaya hidup pengguna yang sibuk diselaraskan dengan hanya satu sentuhan jari.

Antara muka pengguna (UI) skrin rumah memiliki widget aplikasi suai padan yang beroperasi di bawah paparan. Hanya satu sentuhan jari pada widget, aplikasi tersebut akan muncul.


P/S : memang teknologi semakin cepat dan pantas...cepatlah otomen kerja best2...hahhaha...leh pakai benda alah ni...hehe ...mmg teringin sgt nk pakai....skrg pc fair kt Pusanika..ongkos mmg ada...hahhaa...tp alang2, nk cr yg tbaik...erm..nk sgt r beli kamera...tp tgk r dl.... sbb berangan sgt nk bnda alah ni, ni yg ltk crite hp ni kt my blog...wahhhh...hehehe....pjadi pdorong wt otomen.....n pgthuan fakta gak...hehehe...

LAMPU MODEN CEMAR HIDUPAN...FAKTA!!!
WASHINGTON - Sepasukan penyelidik antarabangsa mendapati pantulan lampu moden daripada bangunan atau tiang lampu jalan boleh memberi kesan pencemaran kepada alam.

Malah, dalam laporan diterbitkan jurnal Ecology and the Environment, mendedahkan sinaran struktur lampu itu boleh mengelirukan haiwan selain mengubah tingkah laku hidupan.

Seorang pakar ekologi Universiti Michigan State, Bruce Robertson berkata, spesies burung, reptilia dan serangga antara haiwan paling teruk mengalami kebingungan akibat lampu itu.

"Mata hidupan ini banyak bergantung kepada sinaran pantulan seumpama perangkap ekologi apabila mereka keliru menyangka lampu itu adalah sumber air," katanya.
P/S : otomen baca artikel ini... dekat Kosmo...bila time kita belajar pasal lampu?? time subek Sains sek ren dl kn....lampu memang sangat penting..namun...selain membawa kebaikan..ianya juga membawa keburukan... ini kajian dekat luar..hope ada kajian yang lebih saintifik di Malaysia...

masalah muda-mudi.....aduhai...

Mayat bayi dalam mangkuk tandas


SEBUAH jentera bomba keluar dari Sekolah Menengah Agama Pekan Gurun, Kedah semalam selepas mengeluarkan mayat bayi dari mangkuk tandas semalam.GURUN - Jika sebelum ini suasana Sekolah Menengah Agama Pekan Gurun di sini sentiasa aman namun semalam keadaannya bertukar kecoh apabila seorang guru terkejut menemui satu mayat bayi dalam mangkuk tandas guru wanita di sekolah itu.

Ketua Polis Daerah Kuala Muda, Asisten Komisioner Hashim Ali berkata, mayat bayi yang tidak berpakaian itu ditemui oleh seorang guru wanita pada pukul 8 pagi semasa beliau pergi ke tandas itu.

Menurut beliau, daripada keadaan mayat, bayi yang masih bertali pusat itu dipercayai telah mati dalam tempoh dua hari lalu.

"Polis yang memeriksa mayat bayi itu menemui kesan darah kering pada badan bayi yang sudah cukup sifat itu.

"Bayi itu dipercayai telah dibuang atau mati dalam mangkuk tandas itu sejak Jumaat lalu iaitu semasa sekolah itu cuti," kata beliau di sini semalam. ( SUMBER : S/KBR KOSMO )

p/s : Ini berita hari ini...fuh...bahaya betul.....otomen tk terkejut sangat pun...tapi bila melibatkan sekolah agama...memang dah kronik remaja sekarang....ermmm.....