Friday, July 31, 2009

ini fakta kesihatan....penyakit jantung...fuh.....takut r otomen..

Deruan jantung tanda penyakit jantung ....

DERUAN jantung (murmur) ialah bunyi bising yang dapat didengar apabila darah mengalir melalui jantung. Kebanyakan deruan jantung ini dikatakan tidak berbahaya yang bermaksud jantung anak anda tidak bermasalah.
Bunyi jantung ini boleh wujud sekali sekala sepanjang zaman kanak-kanak dan boleh bertambah kuat atau perlahan bergantung kepada denyutan jantung anak anda.
Kebanyakannya akan semakin sukar untuk didengar apabila anak anda semakin membesar dan lama-kelamaan akan hilang dengan sendirinya.
Kadangkala bunyi jantung ini boleh menjadi tanda penyakit jantung contohnya jantung berlubang, injap jantung bocor dan injap jantung yang sempit.
Sekurang-kurangnya 30 peratus kanak-kanak akan ada deruan jantung ini pada satu masa yang tertentu dalam hidup mereka.

Bagaimanakah ia dikesan?

Jika tiada tanda-tanda atau gejala yang lain, deruan jantung ini biasanya dikesan apabila kanak-kanak datang berjumpa doktor untuk pemeriksaan kesihatan atau imunisasi. Deruan jantung ini mungkin adalah tidak berbahaya atau mungkin boleh dikaitkan dengan penyakit jantung.
Jika ada masalah sakit jantung, anak anda mungkin akan mengalami:

lSesak nafas ketika bermain atau menyusu
lDenyutan jantung yang laju
lWarna lidah dan kuku yang kebiruan
lPembesaran terbantut
( SUMBER : S/KBR UTUSAN MALAYSIA )
p/s : otomen2 n semua kwn2,jg lh kshtn neh.....

bhs etnik subjek elektif???wah.....


KOTA KINABALU 22 Julai - Kerajaan bersedia menyenaraikan bahasa etnik dan Orang Asli seperti Iban, Kadazandusun dan Semai sebagai subjek elektif di sekolah tambahan kepada beberapa bahasa antarabangsa yang boleh dipelajari kini.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, langkah itu bertujuan mengiktiraf kepentingan bahasa pelbagai kaum di negara ini setanding bahasa asing seperti Perancis, Jerman dan Jepun.
Bagaimanapun beliau menegaskan, keputusan itu bergantung kepada kesediaan guru untuk mengajar bahasa berkenaan.
''Kerajaan sedia membantu kerana untuk menyediakan buku teks, memang kita sudah ada kemampuan.

''Untuk bahasa antarabangsa seperti Perancis dan Jepun memang sudah diperkenalkan di sekolah berasrama penuh," katanya pada sidang akhbar selepas melancarkan buku Puralan Boros Kadazandusun Id Sikul (Pelajaran Bahasa Kadazandusun di Sekolah) di sini hari ini.
Hadir sama Pengarah Pelajaran Sabah, Datuk Normah Gagoh dan Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Bahasa Kadazandusun, Tan Sri Simon Sipaun.
Mohd. Puad berkata, berdasarkan trend semasa, pengajaran bahasa etnik sebagai subjek elektif masih belum menyeluruh dan hanya bertumpu di kawasan atau daerah yang mempunyai ramai penutur bahasa berkenaan.

Bagaimanapun beliau menambah, pengajaran bahasa Kadazandusun sebagai subjek elektif telah menunjukkan peningkatan apabila seramai 700 pelajar yang mengambil kertas ujian bahasa berkenaan akan menduduki Penilaian Menengah Rendah (PMR) Oktober ini.
''Mereka merupakan sebahagian daripada kira-kira 20,000 pelajar di negeri ini yang mengambil subjek Bahasa Kadazandusun sebagai elektif," katanya.
Berdasarkan statistik, Sabah kini mempunyai seramai 17,000 murid mengambil subjek Bahasa Kadazandusun di 205 sekolah kebangsaan manakala, 1,900 pelajar di sekolah menengah.
Selain itu, terdapat sebanyak 701 guru subjek Bahasa Kadazandusun kini bertugas di 621 sekolah rendah dan 80 sekolah menengah di negeri ini.

Sementara itu Mohd. Puad berkata, Kesusasteraan Inggeris yang akan diperkenalkan pada sesi persekolahan Januari depan diyakini lebih berkesan melahirkan pelajar fasih berbahasa Inggeris berbanding pelaksanaan Pembelajaran dan Pengajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI). ( SUMBER : S/KBR KOSMO )
p/s : ok gk...stiap negeri, ajar dialek masing2..lbh formal gitu...hahaa...menarik utk dijdkn satu isu dlm sis penddkn d ngr ini.....otomen rs, dialek jgk membantu penambahan kosa kata,istilah,dll......ermm...hehee

hr jumaat....

tugasan dah bermula....hari ni xde kls...so...pk2lh...insaf2lh.....wt tugasan...siapkn neh.....ko kn byk keje otomen...nk selamatkn bumi ag...selaku pljr Linguistik,amat penting ko meneruskn dasar2 otomen seluruh dunia agar berbahasa dengan btol............sokong otomen!!!!!!!!! hahhaha...eh,silap...sokong otomen yg berbahasa dgn btol!!!! hehhehee... ( perozzz lapoooooooooooooo....) otomen kena mam....coz nk selamatkn bumi ag....nk wt tesis ag...

otomen pun ade tesis gk....hehe

salam..

selamat datang Jumaat yg menyenangkan....hope semuanye dimudahkan...amin...

slmt pg...hehe

br bgn...hahahhaa...btol2 ngantok...mlm td tdo lewat....hahhahaha...kua lepak ngan kwn2....hrni da jumaat...nk kua r jp...mcari ilham...waakkakakakaa...ak xajk lg kwn2 join blog ni...hehe...kasi cntek dl r beb..hahaaa